tisdag 17 november 2015

Receptas. Kugelis su karka

Kaip seniai berašiau savo blogelį... Bet kol mintis apie tai  neapleidžia, tol grįšiu prie rašymo, net jei kai kurios pertraukos ir bus labai ilgos. :-)
Šio nėštumo metu mano didžiausias craving'as- tarkuotų bulvių patiekalai. Labiausiai norisi bulvinių blynų. Ikea parduotuvėj radau pirkti lenkų gamybos šaldytų bulvinių blynų, tai dabar šaldiklis prigrūstas dėžučių su tais blynais..... Žinoma, daug skaniau, kai išsikepi pati, bet sunkiausias darbas- prisiruošt pristarkuoti bulvių.  Bet ėmiau ir prisiruošiau, ir net iškepiau bulvių plokštainį. Tai dar vienas iš patiekalų, kuris toks įprastas lietuvio gyvenime, bet kurį aš pati dariau pirmą kartą. O kadangi mūsų šeimyna mėsėdžiai, tai kaip gi be mėsytės. :-)

Bulvių plokštainis su karka 

Karka be kaulo, druska, pipirai, 3 skiltelės česnako
2 kg bulvių
1 svogūnas
1,5 stiklinės pieno
2-3 šaukštai sviesto
Druska

Pirmiausiai išsivirti karką (į vandenį sudėti česnako skilteles ir druską bei pipirus pagal skonį). Aš viriau greitpuodyje,  tai po pusvalanduko mėsytė jau buvo paruošta.
Švedijoj yra pirkti sūdytame vandenyje marinuotos karkos, tai dar paprasčiau (nors, kai vasarą lankiausi Lietuvoje, pastebėjau, kad parduotuvėse yra pirkti labai daug maisto prekių ir produktų,  lygiai tokių pačių (dažnai net to pačio gamintojo), kaip ir Švedijoje), tik pipirų ir česnako įdedu.
Į kugelį sunaudojau apie pusę karkos. Kitą pusę galima kitą dieną ir šaltą su duona bei krienais suvalgyti. ;-) Beje, iš sultinio, likusio nuo karkos, dar ir burokėlių sriubos išviriau- stiklainis burokėlių, pora morkų, pora bulvių, prieskonių- ir puiki sriuba paruošta.
Betgi toliau apie kugelį.

Sutarkuoti bulves, truputį nusemti paviršiuje susidariusį skystį (nepersistengti).
Smulkiai supjaustyti svogūną ir ant nedidelės temperatūros lėtai apkepti, kol gražiai pagels.
Užkaitinti pieną (užvirti nereikia).
Svogūną ir pieną supilti į bulves, sudėti druską (aš druskos dėjau du gerus žiupsnius, bet labai bijojau persūdyti. Atrodė, kad įdėjau nemažai, bet iškepus pasirodė, kad per mažai druskos, nors ir karka buvo gana sūri. Taip kad, su druska dar reiks pasipraktikuot, manau, dar vienas žiupsnis būtų nepakenkęs), viską gerai išmaišyti.

Skardą ištepti sviestu, tada supilti pusė bulvių masės, ant jos išdėlioti stambiais gabaliukais supjaustytą karką ir supilti likusią masę. Paviršių apdėlioti sviesto gabaliukais.
Dėti į vidurį orkaitės ir kepti apie valandą 190 laipsnių temperatūroje.
Mmmmmmm....
Mes valgėm su grietine, bet sviesto ir grietinės padažas su pakepintais svogūnais būtų labai tikęs (kadangi mėsos yra pačiame kugelyje, tai spirgučių nereikia).
Jau noriu vėl.....










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar